Přejít na obsah stránky

Regionální kolo soutěže pro střední školy DOODPADU vyhrála třída 3.B4 z Gymnázia Kolín GRATULUJEME

Tři desítky soutěžních prací přihlásily kolektivy středních škol do již třetího ročníku soutěže projektu DOODPADU na téma „Co do kanalizace nepatří, aneb To fakt nevyčistíš“. Úkolem soutěžících bylo seznámit vybranou širokou cílovou skupinu s tím, co nepatří do kanalizace, a to prostřednictvím společenské deskové nebo karetní hry, případně herní aplikace.

„Zatímco v předchozích ročnících soutěžící vytvářeli videa a grafiku, tentokrát jsme sáhli do úplně jiné oblasti. I tentokrát středoškoláci ukázali, jak jsou tvořiví a hraví. Překvapila nás různorodost odevzdaných prací. Vybrat mezi nimi tu nejlepší bylo velice náročné. Je vidět, že třídní kolektivy nad zadáním přemýšlely a se zpracováním si daly spoustu práce,“ poznamenal Martin Mlynář, provozní ředitel společnosti VODOS, která je v regionu nositelem projektu DOODPADU.

Nejčastěji třídní kolektivy vytvářely nápadité deskové hry. Porotu regionálního kola nejvíce zaujala desková hra ODPADOVKA, kterou do soutěže poslaly zástupci třídy 3.B4 z Gymnázia Kolín.

Druhé místo patří třídě 2.A4 z Gymnázia Kolín se svojí hrou Vyčisti se! a třetí místo získala třída 2.B Obchodní akademie Kolín a jejich herní aplikace pro mobilní telefony. Všechny tyto práce postupují do celorepublikového finále, které bude vyhlášeno u příležitosti Dne Země v dubnu. Autoři nejúspěšnějších prací získají zajímavý finanční příspěvek na maturitní ples. Vítězný třídní kolektiv získá 50 tisíc korun jako příspěvek na maturitní ples. Zkrátka nepřijdou ani na dalších místech. Tam si rozdělí 25 a 15 tisíc korun. 

Projekt „DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří“ zahájila v České republice před pěti lety společnost ENERGIE AG BOHEMIA a její dceřiné společnosti, které se zaměřují na provozování vodohospodářského majetku měst a obcí. Kromě dodávek pitné vody zajišťují i čištění odpadních vod.

Bohužel, v odpadní vodě, a tedy i v kanalizaci, velmi často končí předměty a látky, které do ní nepatří. Nejenže poškozují kanalizační potrubí a další zařízení, ale také zvyšují náklady na čištění odpadních vod. Toaleta není odpadkový koš! I to je jedno z klíčových témat, kterým se program DOODPADU zabývá. Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná.

Přejít na navigaci