Přejít na obsah stránky

Info

Přerušení dodávky pitné vody v části Kolín V: 30.4.2024 Více informací .

Pitná voda skupinového vodovodu pro Kolín a okolí splňuje všechny sledované zdravotní parametry dle platné legislativy. Průběžně je kontrolována Krajskou hygienickou stanicí, odebírají se pravidelně kontrolní vzorky, voda je vždy vyhovující a kvalitní.

 

Jejím objektivním diskomfortem je její tvrdost, která v domácnosti způsobuje usazování vodního kamene na elektrospotřebičích pro ohřev vody. Na této mineralizaci mají podíl prvky vápník a hořčík, což souvisí s parametry čerpané podzemní vody.

Vlastník vodárenské infrastruktury ve městě a jeho okolí – Vodohospodářské sdružení Kolín, město Kolín a provozovatel vodovodu – ENERGIE AG Kolín a.s. v minulosti otestovali dvě možná technologická opatření ke snížení tvrdosti vody v městských částech, která jsou zásobena pitnou vodou z úpravny vody Nová Vodárna.

Bylo prověřeno technické řešení spočívající v doplnění technologie membránového separačního stupně se dvěma typy membrán, nanofiltrační a reverzně-osmotickou. Významným aspektem této technologie, která byla vyhodnocena pro naši lokalitu jako nejreálnější, je fakt, že více než 10 % vody je použito pro technologický proces, tzn. že by byla přeměněna v procesu změkčování na vodu odpadní. V konečném důsledku by toto množství odpadní vody prohloubilo již tak dost zásadní deficit vodních zdrojů a mohlo by ohrozit dodávku pitné vody současně zásobených obyvatel. Dalším aspektem tohoto procesu změkčování pitné vody jsou vysoké vstupní investice ve výši 35 mil. Kč a každoroční provozní náklady v řádu několika milionů korun. Pro konečného odběratele by to ihned po realizaci znamenalo navýšení ceny přibližně o 6,- Kč za m3 vody s meziročním nárůstem ceny.

Jako alternativní řešení se potvrdilo již realizované míchání vody z více pramenišť. Za tímto účelem byl obnoven nouzový propoj velkých vodojemů, který byl vybaven automatizací ovládacích armatur a doplněn řídicím systémem sledujícím odběry v jednotlivých městských částech. Investice byla uhrazena z rozpočtu určeného na obnovu vodohospodářské infrastruktury, takže meziroční nárůst vodného nebude touto položkou zatížen.

Ačkoliv se stále jedná o vodu poměrně tvrdou, postupem času by odběratelé měli pozorovat zlepšení u svých spotřebičů ve formě viditelně pomalejšího zarůstaní jejich zařízení vodním kamenem.

V současné době intenzivně připravujeme společně s městem Kolínem a Vodohospodářským sdružením Kolín další technická opatření a investice, které by ještě intenzivnějším mícháním vody z více zdrojů dále snížili tvrdost vody v dotčené části Kolína. O realizaci těchto kroků Vás budeme průběžně informovat.  

Bc. Tomáš Holub

Ředitel divize VODA, ENERGIE AG Kolín a.s.

Přejít na navigaci