Přejít na obsah stránky

Info

Přerušení dodávky pitné vody v části Kolín V: 30.4.2024 Více informací .

Tuky, oleje a maziva = Fats, Oils and Grease (FOG)

Tuky, oleje a maziva = Fats, Oils and Grease (FOG)

FOG může být složen ze živočišných tuků, rostlinných tuků, olejů a tuků používaných k vaření a přípravě jídla. Tento problematický tekutý odpad se totiž usazuje na stěnách kanalizace, kde tuhne a kde na sebe nabaluje další a další nečistoty. Lepí se na něj ubrousky, hygienické potřeby, hadry a další nečistoty. Důsledek, který můžeme pocítit i na vlastní kůži, je ucpaný odpad nebo zatopení vaší nemovitosti znečištěnou vodou. Poškození způsobené FOG může být docela vážné, protože úklid je nákladný jak pro obyvatele, tak pro město.

Vánoce jsou za dveřmi a spousta domácností si neumí představit Vánoce bez smaženého kapra. Ale co s olejem po smažení? Co můžeme udělat, abychom těmto problémům zabránili?

  • Vyvarujte se nalití FOG do kanalizace, raději se rozhodněte, že FOG zlikvidujete tak, že otřete zbylý tuk z pánve a nádobí do papírové úterky, kterou pak můžete vyhodit do směsného odpadu.
  • Opravdu malé množství tuku lze i kompostovat. V případě kompostování se ještě doporučuje smíchat mastnotu se savým suchým materiálem, jako jsou třeba piliny.
  • Nebo nalijete vychladlý tuk do uzavíratelné nádoby, kterou pak můžete odvézt do sběrného dvora nebo vložit do speciálních kontejnerů na použité oleje (kontejnery černé barvy s oranžovým víkem).
    Pokud je odevzdáte na sběrných dvorech nebo do určených kontejner, můžete se pochválit, neboť tuky jsou recyklovatelné. Odevzdané tuky projdou recyklací a lze je použít v kosmetickém průmyslu, logistice, jako přídavek do biopaliv nebo jako náhrada ropných produktů.  

    Přejeme Vám krásné vánoční svátky a příjemný nový rok plný štěstí, zdraví a pohody.

Přejít na navigaci