Přejít na obsah stránky

Info

Přerušení dodávky pitné vody v části Kolín V: 30.4.2024 Více informací .

Voda a její hodnota. Takové je téma letošního Světového dne vody, který si připomeneme v pondělí 22. března. Jak moc cennou surovinou čistá pitná voda je, si lidstvo v posledním roce uvědomuje více než kdykoliv předtím. Voda je totiž důležitou podmínkou pro dodržování hygienických opatření, která jsou zásadní v boji s pandemií nemoci COVID-19.

Společnost Energie AG Kolín a.s. zásobuje každý den pitnou vodou přes 71 000 obyvatel východní oblasti Středočeského kraje. „Naší prioritou jsou v každé době spolehlivé dodávky pitné vody, ale také čištění vody odpadní. Přestože naši zaměstnanci musí dodržovat všechna epidemická opatření a jejich práce je v těchto měsících o mnoho obtížnější, jsme rádi, že se nám tento úkol daří plnit,“ řekl Jan Hladík, člen představenstva.

Dodal, že v souvislosti s epidemií nemoci COVID-19 společnost již vloni na jaře přijala přísná bezpečnostní opatření. Jejich cílem je ochránit zaměstnance a tím také zachovat plynulý provoz všech vodárenských zařízení.

Letošní motto Světového dne vody, který si připomínáme od roku 1993, zdůrazňuje, že voda je základní podmínkou lidského života a je přítomna ve všech jeho oblastech. Počínaje hygienou a zdravím, produkcí potravin, průmyslem, ale její hodnota se odráží i v lidském zdraví, vzdělávání nebo kultuře. Tento den má zvýšit povědomí o tom, že zatímco pro většinu z nás je čistá toaleta, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha samozřejmou součástí dne, pro 2,5 miliardy lidí na celém světě znamená luxus, který si nemohou dovolit. Jedním z cílů udržitelného rozvoje stanovených OSN přitom je zajistit vodu a hygienu pro všechny do roku 2030.

Šetrným nakládáním s vodou se dlouhodobě zabývá také projekt DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří. Toaleta není odpadkový koš! I to je jedno z klíčových témat, kterým se program zabývá. Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná, více o programu najdete na www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci