Přejít na obsah stránky

Energie AG Kolín zahájila v září minulého roku partnerství se Střední odbornou školou stavební a Středním odborným učilištěm stavebním v Kolíně. Tato spolupráce je zaměřena na posílení profesionálních vazeb mezi potenciálním zaměstnavatelem a školou, přičemž klade důraz na praktické zkušenosti a vzájemné obohacení.

V rámci tohoto partnerství Energie AG Kolín nabízí studentům maturitních oborů Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení II., III. a IV. ročníku příležitost zapojit se do praxe, která je nejen součástí jejich studijního programu, ale také jim poskytuje cenné zkušenosti z reálného pracovního prostředí. Praktická činnost žáků zahrnuje širokou škálu úkolů, od údržby teplárenských zařízení po práci na externích zakázkách. V této symbióze vzdělávání a praxe studenti nejen aplikují teoretické znalosti získané ve škole, ale také se učí novým dovednostem pod vedením zkušených profesionálů. „Bezpečnost je pro nás prioritou, proto je každý student během praxe pod pečlivým dohledem kvalifikovaného učitele odborného výcviku, který neustále kontroluje dodržování bezpečnostních pravidel a zdůrazňuje jejich důležitost. Tento přístup nejen zajišťuje bezpečné pracovní prostředí, ale také podporuje rozvoj zodpovědnosti a profesionálního chování mezi studenty,“ řekl Jan Hladík, provozní ředitel divize TEPLO, Energie AG Kolín a. s.

Jejich práce je dle obvyklých pravidel pro realizaci praxí oceněna v rámci školy, což je důležitým aspektem motivace a uznání jejich úsilí. „Studenty chceme materiálně motivovat i nad rámec standardních dohod se školou. Letos jsme například všechny žáky jednotlivě vybavili potřebným odborným nářadím a pro zpestření volného času mají také možnost využívat různé kulturní a sportovní aktivity v rámci nabídky zaměstnancům naší společnosti. Studentům chceme ukázat celé spektrum naší firemní kultury,“ doplnil Jan Hladík.

 Pozitivní výsledky první fáze spolupráce, která probíhala od září do prosince 2023, jsou důkazem, že tento model spolupráce přináší významné výhody oběma stranám. Studenti prokázali vysokou míru angažovanosti a jejich práce byla kladně hodnocena vedoucími praxí. "Tato spolupráce je pro nás velkým přínosem nejen z hlediska získávání nových talentů pro naši společnost, ale vnímám ji také jako příležitost pro osobnostní a profesní rozvoj studentů. Rozhodně v ní chceme dále pokračovat," uzavírá téma Jan Hladík.

Přejít na navigaci