Přejít na obsah stránky

Prameniště Tři Dvory je jedním z hlavních zdrojů surové vody pro město Kolín a okolní obce. Na tomto prameništi byly zahájeny práce na převrtání a vystrojení dvou vrtů s označením KD1 a KD11. Po jejich rekonstrukci bude jímaná voda postupně proudit do úpravny vody Vinice (zde se mimo jiné odstraňuje železo a mangan a dochází také k hygienickému zabezpečení vyrobené pitné vody), odtud pak do vodojemů Letiště 1 a Vinice 1 a 2 a potom dále do rozvodné vodovodní sítě. Očekávaná vydatnost každého vrtu po rekonstrukci je 10 l/s.

Důvodem pro rekonstrukci stávajících vrtů je jak jejich zhoršený technický stav (vrty byly vybudovány v 60. letech minulého století), tak jejich snižující se vydatnost. Provedené čerpací zkoušky na rekonstruovaných vrtech potvrdily očekávanou vydatnost, u vrtů se také mění technologie čerpání surové vody. Rekonstrukce vrtů má za cíl vylepšení situace v množství dodávané pitné vody v době zvýšených sezónních odběrů.

Oba rekonstruované vrty mají hloubku 15 metrů a průměr 40 cm, voda se ve vrtu bude odebírat z hloubky 12 m. Součástí díla je také vybudování manipulační šachty včetně osazení čerpadel, instalace prvků měření a regulace a zajištění přenosů na dispečink. Dokončení prací se předpokládá v měsíci červnu 2023.

Na realizaci projektu se podílí Vodohospodářské sdružení Kolín společně se společností Energie AG Kolín a.s. a celková výše investice činí téměř 5 miliónů Kč.

Přejít na navigaci