Přejít na obsah stránky

Vážení odběratelé, v souvislosti s výskytem legionelly v bytovém domě v Kolíně II., kde byla pravděpodobnou příčinnou výskytu závada na vnitřním rozvodu teplé vody, bychom Vás rádi informovali o  důležitosti preventivních opatření.

Vzhledem k tomu, že pro legionellu je ideálním reprodukčním prostředím teplota vody v rozmezí 20–45°C, musí být zajištěna správná funkčnost vnitřních rozvodů teplé vody.

Z tohoto důvodu je zapotřebí ve Vašem objektu zkontrolovat:

  • tepelné izolace na potrubí teplé vody i cirkulace
  • správně nastavené cirkulační průtoky na všech stoupačkách
  • „slepá místa“ již nepoužívaných výtokových míst (např. prádelny, neužívané byty/nebyty apod.)

Pro kontrolu můžete použít odbornou firmu nebo se obrátit na naše servisní středisko na tel.: 602 288 154.

Zároveň Vám můžeme doporučit provedení termo dezinfekce, která má určitá pravidla v součinnosti všech napojených uživatelů bytů. Provádí se zvýšením ohřevu vody na požadovanou dezinfekční teplotu a odtočením několika litrů teplé vody, což je nákladově zanedbatelné (nákladově vychází do 10,- Kč na bytovou jednotku). Je možné i smluvně dohodnout pravidelné provádění termo dezinfekce (doporučeno 1x za 3 měsíce).

Disponujeme také mobilním zařízením pro chemickou dezinfekci, kterou Vám za úplatu můžeme nabídnout. Zde je nutné uzpůsobit místo možného dávkování chemického přípravku.

Důležitá je i teplota vody na výstupu, kterou máme nastavenu v rozmezí 53-55°C. Toto nastavení považujeme za optimální. Je potřeba si uvědomit, že při vyšších teplotách dochází k vyšší inkrustaci, resp. k rychlejšímu „zarůstání“ potrubních rozvodů, což paradoxně vede mj. k zhoršení cirkulace teplé vody, a tím vytváření lepších podmínek k výskytu legionelly.

Preventivní opatření proti výskytu legionelly, která provádíme na našem zařízení, jsme popsali v našem vyjádření, jež najdete na našich stránkách. Pokud se budou dodržovat veškerá preventivní opatření, není se čeho obávat.

V případě dotazů nás můžete kontaktovat na tel.: 602 628 916.

Jan Hladík
Energie AG Kolín a. s.
provozní ředitel divize TEPLO

Přejít na navigaci