Přejít na obsah stránky

Velké množství lidí stále vylévá olej do dřezů nebo toalet a zatěžuje tak kanalizační soustavu. Položili jste si někdy otázku, co se děje s olejem, když ho vylijete do dřezu nebo toalety?

Olej se zachytí na vnitřních stěnách odpadních trubek a nabaluje na sebe další nečistoty, které brání volnému průtoku vody. Postupně hrozí ucpání kanalizace a následně nepříjemná havárie. Olej, podobně jako nejrůznější zbytky jídel, do kanalizace nepatří.
S následky velkého ucpání kanalizace se v roce 2017 potýkal Londýn. Britové svého „tukovce“ vážícího 130 tun odstraňovali několik týdnů. Tato obrovská hrouda se vytvořila slepením ztuhlých kuchyňských tuků, dětských plen, dámských hygienických potřeb a dalších věcí.
Jak tedy správně olej třídit, aby mohl být znovu využit? Použité oleje nechte nejprve zchladnout a následně je slijte do prázdné PET láhve. Tu důkladně uzavřete a vyhoďte do označené popelnice na třídění oleje nebo případně odvezte do sběrného dvora.
Kde takový speciální kontejner lze najít? Dnešní doba využívající digitální technologie nabízí jednoduché řešení. Pomoci může například aplikace www.kamsnim.cz.

Tato aplikace vznikla jako neziskový projekt spolku Ukliďme Česko a poradí, jak správně naložit nejen s odpadem, ale i s dalšími nechtěnými věcmi, jako jsou například použité hračky nebo oblečení. Snadno a rychle vyhledá místa ve vašem okolí, kam můžete odnést například právě použitý olej z vaření. 

A proč je dobré třídit olej? Vyčištěný a zpracovaný odpadní olej se znovu stává hodnotnou surovinou například pro výrobu druhé generace biopaliv do letadel a automobilů. Jednou vypěstovaný olej se díky recyklaci nechá využít hned dvakrát. Recyklace tak šetří přírodní zdroje, snižuje znečištění odpadní vody a redukuje množství CO2 produkovaného do ovzduší.

Přejít na navigaci