Přejít na obsah stránky

Info

Z důvodu poruchy na tlakové kanalizaci Chotutice žádáme obyvatele Chotutic, aby dnes používali vodu co nejméně, domovní čerpací stanice odpadní vody nečerpají a mohou se přeplnit. Více informací .

Info

Přerušení dodávky tepla a teplé vody 3.-6.6.2024 v Kolíně II a III Více informací .

Info

Vážení zákazníci, ve dnech 22.-24.5. budou z technických důvodů uzavřena naše zákaznická centra včetně pokladny. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení. Energie AG Kolín

O tom, že Sahara nebyla vždycky pouští a Amazonie deštným pralesem, ale také o tom, jak důležitá je celonárodní debata o české vodě, mluví v rozhovoru profesor Miroslav Bárta, uznávaný archeolog a egyptolog.

Jako archeolog se pohybujete zejména v Egyptě, kde je voda mimořádně důležitá. Bylo to tak vždy, byla Sahara vždy pouští?

Nebyla, poslední výzkumy ukazují zcela jasně, že Sahara byla dříve zelená a připomínala savanu. Vlivem klimatických změn kolem roku 6000 před Kristem začala ale poměrně rychle vysychat a lidé se přestěhovali mimo jiné i do údolí Nilu. V Egyptě, stejně jako v jakékoliv jiné civilizaci, životní prostředí hrálo vždycky zásadní roli.

Celé znění článku najdete ZDE

 

Přejít na navigaci