Přejít na obsah stránky

Záchod, WC, toaleta, „OO“, vecko, klozet, rest room, toilet… Výrazů pro záchod zná každý z nás nepočítaně. Proč? Možná třeba proto, že onu místnost navštěvujeme až desetkrát za den. A v průměru přibližně 2500krát za rok. Patříme k té šťastnější části lidstva, pro které je to naprostá samozřejmost. Pro 3,5 miliardy lidí je tomu naopak. Právě proto byl dnešek (19. listopad) vyhlášen Světovým dnem toalet s cílem připomenout důležitost hygienických zařízení pro celou společnost.

Špatná hygiena neohrožuje jen zdraví lidí, ale má negativní vliv na celou přírodu. Osvětou a připomenutím si této samozřejmosti pro mnohé z nás, chceme také upozornit na to, že čištění odpadní vody je pro naše zdraví i zdraví celé planety velmi důležitá činnost. A velice záleží na tom, abychom nekomplikovali tento proces tím, že budeme splachovat vše, co nám přijde pod ruku. Některé látky se jen velmi těžko z vody odstraňují. „V naší čistírně odpadních vod ročně vyčistíme 4 000 000 m3 vody. Největší problémy nám přinášejí spláchnuté vlhčené ubrousky, které do toalet nepatří. Další komplikací jsou spláchnuté hygienické potřeby a tuk, který ucpává celý odpadní systém a jeho odbourání je velmi složité,“ sdělil provozní ředitel Václav Hošek. Začněme proto u sebe a přistupujme i ke svým toaletám zodpovědně.  

Pro ty, kteří by chtěli vědět více o tom co bychom do odpadní vody neměli splachovat, doporučujeme navštívit webové stránky našeho projektu "DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří" na webové adrese www.doodpadu.cz. Zde najdete užitečné informace a tipy, jak chránit vodní zdroje i jak udržet naše toalety v dobré kondici. Vaše péče o toalety může být malým, ale významným krokem k ochraně životního prostředí a k šetření se vzácnými přírodními zdroji.

Přejít na navigaci